Ali veš kako deluje klimatska naprava?

pooblasceni-serviser-izvaja-tlacni-preizkus-delovanja-klimatske-naprave

Večina si predstavlja, da stenska klimatska naprava v prostor, ki ga ohlaja, vpihuje osvežen zunanji zrak. Vendar ni tako. Klimatska naprava prostor hladi tako, da odvzame toploto iz zraka v notranjem prostoru, nato pa toploto odstrani na prosto.
Oskrbo prostorov s svežim zrakom zagotovimo z rednim ročnim prezračevanjem oz. posežemo po sistemih za prezračevanje z rekuperacijo toplote. Tako si zagotovimo najboljše bivalne pogoje z najmanjšo vrednostjo škodljivih zračnih emisij, ki prevladujejo v urbanem okolju.

Ali veš kakšen je potek hlajenje prostora s stensko klimatsko napravo v deljeni izvedbi?

Stensko klimatsko napravo v deljeni izvedbi (split system) sestavljata dve ločeni enoti, notranja in zunanja. Vsaka klimatska naprava vsebuje plin R32, ta kroži v hermetično zaprtem klimatskem sistemu. Plin R32 potuje iz zunanje enote v notranjo enoto in obratno. Plin R32 omogoča odvzem toplote iz notranjega prostorskega zraka in hkrati poskrbi za odvajanje toplote na prosto. Proizvajalec klimatske naprave napolni plin R32 v posodo za plin. Posoda za plin je nameščena v zunanji enoti.

Za kaj poskrbi monter – izvajalec pri montaži klimatske naprave?

  • Monter, ki je izvajalec montaže klimatske naprave, poveže notranjo in zunanjo enoto preko bakrene inštalacije v hermetično zaprt klimatski sistem in s tem omogoči kroženje plina.
  • Monter poskrbi, da v klimatskem sistemu kroži prava količina plina – glede na priporočila proizvajalca in glede na razdaljo bakreno-cevne inštalacije med notranjo in zunanjo enoto.

Monter s strokovno opravljeno vgradnjo in povezavo enot, izvedbo odvoda kondenzata, preizkusom tlaka plina v sistemu in električnim priklopom vzpostavi ustrezno kroženje in s tem obdelovanje plina, njegovega agregatnega stanja, tlaka in temperature.

Vselej vedite, da ob nakupu klimatske naprave le te z domačo montažo ne morete uporabljati!

Klimatsko napravo v klimatski sistem sestavi in poveže pooblaščeni strokovnjak – monter klimatskih naprav. V podjetju Neoair kot pooblaščeni strokovnjaki – monterji klimatskih naprav imamo pridobljeno dovoljenje za dostop do plina R32 in njegovo uporabo. Rokovanje s plinom R32 je pogojeno z opravljenimi izpiti in pridobljenim certifikatom. V tem delu še enkrat poudarjamo, da je pooblaščen strokovnjak za namestitev klimatske naprave edini, ki lahko namesti napravo, jo poveže v sistem in priklopi na električno omrežje ter s preskusom delovanja omogoči pravilno delovanje in zanesljivo uporabo klimatske naprave.

Sestavni deli klimatskega sistema v deljeni izvedbi (split system) ki so ključni za kroženje in obdelovanje plina v načinu hlajenja

S plinom R32 so napolnjene tuljave uparjalnika v notranji enoti. Topel zrak se ohladi ob stiku s hladnimi tuljavami uparjalnika. Ventilator ohlajeni zrak, skozi lamele sprošča po prostoru. Plin R32, se v tuljavah prvotno nahaja v tekočem stanju. Iz tekočega stanja se nato spreminja v plinasto stanje, ter po bakreni cevni inštalaciji potuje proti kompresorju.

Kompresor je v zunanji enoti klimatske naprave.
Kompresor v zunanji enoti klimatske naprave s stiskanjem zmanjša prostornino plina, ki je po bakreni cevi pripotoval iz notranje enote. Plinu R32 se dvigne tlak in temperatura, tako se prične postopek kondenziranja.

Kondenzator v zunanji enoti spremeni stanje plina iz pare v tekočino. Toploto ventilator razpihuje na prosto. Hladilno sredstvo v tekočem stanju, prek ekspanzijskega ventila in bakrene inštalacije potuje nazaj v uparjalnik v notranji enoti in zgoraj opisani postopek se ponovi.

Bakrena cevna inštalacija omogoča kroženje plina od notranje k zunanji enoti in nazaj.

Za dodatne informacije lahko brezplačno pokličete na telefonsko številko 031397149, svetovalo vam bo izkušeno osebje našega podjetja.